Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Planetáris Tudat 11. Világnapjának Ünnepsége - Budapest Klub

2011.03.21


 

A Planetáris Tudat 11. Világnapjának Ünnepsége - Beszámoló e lap alján!
 

LEADERSHIFT Túl a hagyományos vezetési filozófiákon A Planetáris Tudat 11. Világnapjának Ünnepsége 2011. március 21-én, 18 órától

Helyszín:
a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin-terme (I. ker., Szentháromság tér 6.)

Az est háziasszonya: Sági Mária, a Budapest Klub Alapítvány tudományos igazgatója

18.00
Beköszöntő: László Ervin, a Budapest Klub elnöke

18.15
Megnyitó: Guido Fiolka, az ELA European Leadership Academy ügyvezetője

Új vezetési filozófia

18.30

Ünnepi hangverseny:

Liszt Ferenc: Erdőzsongás – Czébely Beáta

Liszt Ferenc: 14. rapszódia (magyar fantázia) – Bacsi János

19.00

Kerekasztal-beszélgetés

a globális gondolkodásról, a planetáris tudatról, az egyéni és a társadalmi tudatváltozás
szükséges elemeiről a fenntartható világ érdekében

Résztvevők:

Baráth Etele, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára
Karl-Josef Does executive coach, ELA European Leadership Academy

Radoje Lausevic, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ
igazgatóhelyettese

Rasmus Tenbergen, a Social Business and Negotiations üzletág vezetője,
ELA European Leadership Academy

Szigetiné Bonifert Márta, a Közép- és Kelet-európai RKK igazgatója

Ursula M. Wagner, a Coaching Center Berlin ügyvezetője

Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára

21.00
Fogadás

Regisztráció: Csillingh Szilvia ■ info@budapestklub.t-online.hu (Tel.: (1) 375 1885)

A rendezvény nyelve magyar és angol. Szinkrontolmácsolást biztosítunk.


A kerekasztal-beszélgetés részletes programja

Baráth Etele, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára

Túl a hagyományos irányítási filozófiákon

Karl-Josef Does executive coach, ELA European Leadership Academy

A nem hagyományos vezetés etikája

Radoje Lausevic, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ
igazgatóhelyettese

Fenntartható fejlődés Közép- és Kelet-Európában: kihívások és korlátok

Szigetiné Bonifert Márta, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ
igazgatója

A következő generáció – az utolsó esély?

Rasmus Tenbergen, a Social Business and Negotiations üzletág vezetője,
ELA European Leadership Academy

Gyakorlati lépések a nem hagyományos vezetés intézményeinek kialakításához

Ursula M. Wagner, a Coaching Center Berlin ügyvezetője

A vezetők lelkiismeretének átformálása – a bölcsesség és az erények elsajátíttatása egy eszement
világban


A Planetáris Tudat 11.-ik világnapját Budapesten, a Várban ünnepelték a tudományos és művészeti élet jeles képviselői. Megnyitójában László Ervin professzor örömmel üdvözölte, hogy a világ egyre több pontján ülnek össze és tárgyalnak a Földet fenyegető veszélyekről. Az est témája a vezetésfilozófia volt.

Köszöntőjében Guido Fiolka (ELA) a poszt-konvencionális vezetéstechnikában rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet. A modernitás büvőletében elfelejtettük egyetemes felelősségünk. Az általunk kreált konvencionális intézmények rabjaivá váltunk. A gazdasági eszközeink kerékkötőjévé, nem pedig serketnőjévé váltak a szociális és egészségügyi fejlődésnek. Fiolka szerint a hagyományos eszközök ideje nyilvánvalóan lejárt, social harmony indexre és hasonló poszt-konvencionális eszközökre van szükség a jövő társadalmában.Halm Tamás lendületesen vezette a kerekasztal-beszélgetést. László Ervin gondolatai a vezetésről feletébb provokatívak voltak, szerinte a hagyományos hatalom nemcsak korrumpál, hanem sok esetben uniformizál is. A jelenlegi konvencionális vezetés nem tud választ adni korunk égető kérdéseire, a kutató meglátása szerint releváns módon informált társadalomra, edukált vezetőkre és végső során egy "better informed humanity" a kiút a válságból. Az akadémikus a véleményvezérek (opinion leaders) és a gondolatvezérek (thought leaders)-ek nem-formális oktatását szorgalmazta.

Karl-Josef Does (ELA) az üzleti etika válságáról beszélt, főként a jusztifikáció szintjeiről és a morális fejlődés szükségeségéről. A német szakember kifejtette, hogy poszt-konvencionális vezetéshez, poszt-poszt-konvencionális etika szükséges, amelyet ő transz-konvencionális vezetésnek és etikának nevezett el, ennek lényege abban áll, hogy az ember az evolució szubjektumaként értelmezi magát, nem pedig objekutamként.Radoje Lausevic (RKK) az EU hirtelen kiszélesítésével kapcsolatos környezetvédelmi dilemmákat emelte ki. A globális felmelegédés és a biodiverzitás eltűnése nem áll meg a határoknál és Közép és Kelet-európai régióra is ijesztő mértékben hat. Lausevic szerint térségünk ipari leéülése, talán esélyt adhat egy környezettudatos gazdaságra, ahol az organikus gazdálkodás és magas energiahatékonyságú építkezés is teret kaphat.

Szigetiné Bonifert Márta (RKK) beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy zárt rendszerben élünk, gyakorlatilag nem létezik egy „másik bolygó” ahol folytathatjuk felelőtlen létünket. Rasmus Tenbergen (ELA) az e-demokrácia és a World Parliamentary Forum eredményeit ismertette.

Ursula M. Wagner (CCB) a bölcsesség fogalmát kutatja pszichológiai eszközökkel. Míg az európai gyermekek az „őszinte”, „okos” és „titokzatos” jelzővel írják körül a bölcsességet, üzleti vezetők inkább „világítótorony”-ként jellemzik a bölcs üzleti vezetőket, akik a trendeket a negyedéves jelentésen túli folyamatokat "érzik". A bölcsességet könnyű felismerni, de nehéz elérni és nincs egyértelmű élektori korrelációja. Wagner elmélete szerint a bölcs üzleti vezető képes az algoritmikus, empatikus és nonduális jelenlét közül tetszőlegesen választani. A nonduális jelenlét egyfajta módosult tudatállapot, ahol az intuiciónak a megérzéseknek jelentős szerepük van. A jelenlegi neurológiai modellek szerint neuro-mikrotubuláris hálózat kiterjedtsége, és mikroméretei alkalmassá teszi molekuláris szintű komputációs folyamatokra és nonlokális információfeldolgozásra, amely a nonduális állapotot eredményezheti. Ursula szerint az igazán áttörő üzleti-termékek a nonduális jelenlét termékei.

A résztvevők hozzászólásiakban praktikus tanácsokat szerettek volna hallani, illetve többen frusztráció fejezték ki a multinacionális cégek elidegenítő (social alienation) kultárájával szemben. Válaszok helyett inkább újabb kérdések merültek fel a felszólalásokkal kapcsolatban. László Ervin reakcióját emelném ki: az akadémikus szerint elképzelhető, hogy a rendkívül felelőtlen módon viselkedő multinacionális nagyvállalatok, a jelenlegi gazdasági „csúcsragadozók” nem külső hatásra, hanem „maguktól” halnak ki. Más út nehezen képzelhető el, egy emberi és planetáris szinten felelős intézményi forma dominanciájához.

A vita nem ért véget a panel berekesztésével az informális beszélgetés késő estig tartott, hazai résztvevők mellett, német, szerb, holland és brit szakemberek is kifejtették álláspontjukat.


eLitMed.hu, Brys Zoltán

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.