Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szarka Tamás - Mária (Musical ősbemutató a Főnixben)

2011.12.11

2011. december 11., 12., FŐNIX csarnok 19:00

Szarka Tamás: MÁRIA

 musical - ősbemutató

maria_plakat_kicsi.jpg


„Édes anya, bódog anya, Verág szülő, szíz Mária"

Boldogasszony anyánk, Babba Mária, lába alatt a holddal, feje felett a tizenkét csillagból álló koszorúval, Magyarok Nagyasszonya, a felajánlott Szent Koronával, Napbaöltözött Asszony a hívő magyarok számára mai napig élő, éltető jelenlét.

Élete, alakja költői, képzőművészeti és zenei művek végeérhetetlen sorát ihlette kiapadhatatlan forrásként.

Szarka Tamás elementáris erejű zenében és költői képekben megálmodott műve nekünk szóló, belőlünk született, valódi magyar Mária-történet a Ghymes közép-európai és balkáni elemeket ötvöző, ugyanakkor erősen magyar folklorisztikus hagyományokat ápoló zenéjével. A musical a bibliai eseményeket követi, a hangsúly a fogantatás, a születés gyönyörű misztériumára kerül. A Mária című mű Szűz Mária életének azon szakaszát jeleníti meg, amikor sorsának értelmét, Jézust szíve alá álmodja, majd leányanyaként menekülni kényszerül. Ebben csak József a támasza és a kitaszítottságában, kilátástalanságában növekvő hite. A történet Herodes ékes palotájában kezdődik, majd az angyal jön Mária álmába, hogy meghozza a csodálatos hírt a fiúról.

A debreceni ősbemutató rendezője, Vidnyánszky Attila szerint valamennyi újonnan született gyermek magában hordozza a megváltás lehetőségét. A darabban az élet igenlése áll szemben az élet elvetésével, tagadásával. A mai meddő világ nem tiszteli a születést, a gyermeket, a szülés meg van fosztva szakralitásától. Ezt a szakralitását adja vissza ez a mű, amely tiszta misztériumjáték - szituációk, dialógusok nélküli képeskönyv. A heródesi világ vibráló, felszínes, sátáni képei közül lép elénk magányos alakként Mária tiszta alakja.

„A fény lánya, a fény anyja”

Korunk heródesi őrületében, ahol az önelégült Ego tombolva járja luciferi győzelmi táncát, egyszer csak tiszta hangként felbukkan Mária, és félénken suttogja: „Fénnyel szóló csillagok, mondjátok meg végre, hol vagyok!”  Kétezer évvel ezelőtt elindul Mária, hogy hosszú küzdelmes utat bejárva, kitaszítva, végül világra hozza a Megváltót.

A szállást kereső Mária, védelmező társa, József, a Hírt hozó Gábriel arkangyal, a kétellyel mérgező Kísértő, a mennyek királynőjét legelőször felismerő Erzsébet, a gyermekgyilkos Heródes, a szívtelen Kovács a mindannyiunk által ismert bibliai történet alakjai.

Az ősbemutató zeneszerzője és szövegírója Szarka Tamás, az 1983-ban létrejött Ghymes zenekar alapítója, amelynek világszerte ismert sajátságos stílusa nagyrészt az ő népzenei alapú szerzői zenéjéből és irodalmi értékű szövegvilágából született.

Az ősbemutató rendezője Vidnyánszky Attila, szereplői pedig Újhelyi Kinga, Bakos-Kiss Gábor, Mészáros Tibor, Olt Tamás, Pápai Erika, Rácz József, Földes László Hobo, Szarka Tamás (Ghymes), Fehér Éva.

A Csokonai Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közös produkciójaként megvalósuló előadás 2012 augusztusában látható majd a szegedi Dóm tér hatalmas színpadán is.

Vidnyánszky Attila szerint a mai meddő világ nem a helyén kezeli a születést, pedig minden újszülött gyermek magában hordja a megváltás lehetőségét. Az ő olvasatában ez a mű a szülés – születés szakralitását adja vissza.

A Csokonai Színház különleges hangi adottságokkal rendelkező fiatal színművészei a neves vendégművészekkel kiegészülve méltó módon tolmácsolják Szarka Tamás új művét. Az ő közép-európai és balkáni elemeket furcsán ötvöző, ugyanakkor a magyar folklorisztikus hagyományokat erősen ápoló zenéjével, Vidnyánszky Attila és Olekszandr Bilozub (díszlet) látomásaival, Gemza Péter sokszínű koreográfiájával az előadás minden bizonnyal felemelő élményt nyújt mindazoknak, akik advent idején Debrecenbe látogatnak.

Szereposztás:

Mária - Újhelyi Kinga

József - Bakos-Kiss Gábor

Ego - Mészáros Tibor

Heródes - Olt Tamás

Erzsébet - Pápai Erika, Lévai Enikő

Arkangyal - Rácz József

Földes László Hobo - Kovács

Szarka Tamás (Ghymes) - Hegedűs

Ráhel - Fehér Éva

Táncosok
Közreműködik a Csokonai Színház Énekkara     
Bányai Júlia Általános Iskola gyermekkara (karvezető: Nemes József)

Korrepetitorok: Gyülvészi Péter, Kunsági István, Nagy Máté, Szentai Cecília
Rendezőasszisztens: Bakai Barbara
Koreográfus asszisztens: Tőke László
Ügyelő: Szabó Krisztián, Sárkány Gyula
Súgó: Dihen Viktória

Díszlet- és jelmeztervező: Olkeszandr Bilozub
Koreográfus: Gemza Péter

Rendező: Vidnyánszky Attila

Jegyárak: 3900 Ft,  2900 Ft, 1900 Ft Jegyek kaphatók: Apolló mozi, Csokonai Színház, Kölcsey Központ, Főnix Csarnok, Tourinform iroda, www.interticket.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.